Predstavljen program 2. Alpe Jadran Festivala mladih pisaca

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U prostorima Županijske uprave danas je predstavljen program drugog po redu Alpe Jadran Festivala mladih pisaca koji će se održati od 1. do 3. lipnja 2017. godine u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu.

Organizator Festivala je Umjetnička organizacija Artikulacije, pokrovitelji su Savez Alpe Jadran, Koprivničko-križevačka županija i Grad Koprivnica, a partneri Muzej grada Koprivnice, Podravka, Austrijski kulturni forum, časopis Lichtungen, Kulturni centar Gaspar Nagy, izdavačke kuće Apokalipsa, Litera i Edition Keiper, Srednja i Obrtnička škola Koprivnica, Gimnazija „Fran Galović“ Koprivnica, Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci, Gradska knjižnica Đurđevac i Kulturni kreativni centar Pixel.

Zamjenik župana Ivan Pal prilikom predstavljanja programa naglasio je izvrsnu suradnju Županije i književnika, prvenstveno kroz podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika, te odličan odaziv posjetitelja na prošlogodišnjem Festivalu „što je dokaz da ovakve manifestacije imaju svoju publiku i budućnost“. Dodao je kako će Županija i nadalje podržavati projekte koji predstavljaju kulturu i ljude ovog područja te je izrazio želju da Festival postane tradicija.

Voditelj Odsjeka za međunarodnu suradnju i EU fondove Vladimir Šadek pojasnio je kako je na području Koprivničko-križevačke godine od 2014. godine odobreno 29 projekata od strane Saveza Alpe Jadran, a Županija se također uključila sufinanciranjem kako bi nagradila i potaknula aktivnost udruga koje se javljaju na međunarodne natječaje. Također je naglasio kulturnu i društvenu vrijednost Festivala koja premašuje simbolična uložena sredstva, posebno u smislu suradnje i partnerstva, što je ključno za buduće projekte.

Predsjednik Organizacijskog odbora Marko Gregur kazao je kako je cilj Festivala okupiti i povezati mlade autore s područja Saveza Alpe Jadran, odnosno Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, „obzirom da ne postoji dovoljno institucionalnih aktivnosti usmjerenih na promociju suvremene hrvatske književnosti u inozemstvu“. Suradnjom sa školama, kao i s Dječjim vrtićem Smiješak, želi se utjecati na mlade generacije te im usaditi pozitivne životne vrijednosti.

U tri dana festivala u tri navedena grada gostuje sedam autora: Ilija Aščić (Hrv), Katja Gorečan (Slo), Anja Mugerli (Slo), Franjo Nagulov (Hrv), Gábor Lanczkor (Mađ), Tibor Weiner Sennyey (Mađ) i Andreas Unterweger (Aus), a njihovi radovi bit će objavljeni u književnom časopisu Artikulacije, u prijevodu na hrvatski kada je riječ o stranim autorima.

Vrijedi spomenuti i kako je na prošlogodišnjem, prvom Festivalu pokrenuta inicijativa za osnivanje mreže Alpe Jadran Festivala mladih pisaca u zemljama gostujućih autora, što je već dalo svoje rezultate u obliku Festivala u Mariboru.

Otvorenje Festivala na rasporedu je 1. lipnja u 20 sati u Kulturno kreativnom centru Pixel, gdje posjetitelje očekuje upoznavanje srednjoeuropske književnosti uz pikado i karaoke, centralno događanje Zvjezdana noć održat će se 3. lipnja u 20 sati u dvorištu Muzeja grada Koprivnice, a detaljan program možete vidjeti OVDJE.

Služba ureda župana