Župan Koren u izaslanstvu HZŽ-a kod predsjednika Ive Josipovića

Predsjednik je sa županima razgovarao o problemima s kojima se u svakodnevnom radu susreću

Župan Darko Koren je kao član izaslanstva Hrvatske zajednice županija (HZŽ) u ponedjeljak 25. ožujka prisustvovao prijemu kod predsjednika RH Ive Josipovića. Predsjednik je sa županima razgovarao o problemima s kojima se u svakodnevnom radu susreću.

Kao poseban problem istaknuto je preklapanje raznih funkcija između državne i županijskih vlasti, jer financijska sredstva su u ingerenciji središnje države što otežava funkcioniranje sustava i on je kao takav neodrživ. Najbolji pokazatelj za to su sustavi školstva i zdravstva, za koje su odgovorne županije dok država konstantno smanjuje financijska izdvajanja pa Županije ova sredstva trebaju nadoknaditi iz svojih izvornih prihoda. S tim razlogom je Hrvatska zajednica županija još u siječnju 2012. tražila sastanak župana s predsjednikom Vlade no isti nije realiziran.

Župan Koren se stoga slaže sa svojim kolegama iz Hrvatske zajednice županija da je Hrvatskoj potrebna daljnja fiskalna decentralizacija, jer bi lokalna i regionalna zajednica samostalno puno učinkovitije upravljala onim sustavima za koje je zadužena, a to je na pojedinim primjerima već i praksa pokazala.