”Pisanica od srca” u Beču

Nakon Klagenfurta, Graza i Salzburga, Beč je četvrti austrijski grad u kojem je postavljena „Pisanica od srca“ i to na trgu Freyung u centru Beča. Projekt TZ Koprivničko-križevačke županije koji promovira ne samo Podravinu i naivnu umjetnost nego i cijelu Hrvatsku, na taj je način još jednom potvrdio svoju vrijednost. Na prigodnoj svečanosti pisanicu je predsjednici 1. bečkog okruga (bezirka) Ursuli Stenzel i žiteljima dvomilijunskog Beča predao župan Koprivničko-križevačke županije g. Darko Koren. Žitelji Beča i brojni turisti moći će vidjeti Pisanicu od srca koju su oslikali Zlatko Štrfiček, Josip Gregurić, Stjepan Pongrac i Đuro Jaković Pisanica je postavljena na trgu Freyung u sklopu održavanja tradicionalnog Uskršnjeg sajma koji traje od 24.ožujka do 9. travnja.

Goste je uvodno pozdravila direktorica Udruge „STADTwerkSTATT“ i organizatorica sajma Alexandra Holzer. Brojne posjetitelje koji su se okupili na ovoj svečanosti pozdravili su : hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, a osobna izaslanica bečkog gradonačelnika Michaela Häupla i voditeljica Odjela za europske i međunarodne poslove grada Beča Silvia Friedrich zahvalila je na predivnom uskršnjem daru. Ursula Stenzel je otvarajući Uskršnji sajam napomenula da Austriju i Hrvatsku veže višestoljetna zajednička povijest, izrazivši posebno zadovoljstvo da će Hrvatska uskoro postati 28. članicom EU-a.

Događaju su prisustvovali i hrvatski konzul u Austriji Branimir Lončar, direktor Turističke zajednice KKŽ Zdravko Mihevc, direktor ureda HTZ-a u Beču Ranko Vlatković te predstavnici gradišćanskih Hrvata i hrvatskih udruga iz Beča, a u programu su se dojmljivim nastupom predstavili članovi folklornog ansambla gradišćanskih Hrvata – Kolo „Slavuj“ iz Beča.

Direktor TU TZ KKŽ : mr.sc. Zdravko Mihevc